Consiliul de Administraţie al Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare a decis să acorde Întreprinderii Mixte “Biroul de credit” S.R.L. licenţă pentru dreptul de a desfăşura activităţi legate de istoriile de credit .

După primirea licenţei, Biroul va putea acorda servicii “de formare, prelucrare şi păstrare a istoriilor de credit, precum şi de prezentare a rapoartelor de credit şi de prestare a serviciilor aferente”.

Licenţa a fost acordată pe un termen nelimitat. Fondatori ai Biroului de credit sunt 13 bănci comerciale şi o companie română, care au investit în capitalul social al întreprinderii aproape zece milioane de lei.

“După lansarea activităţii, toate băncile, potrivit legii cu privire la birourile istoriilor de credit, sunt obligate în condiţiile legii să ofere istoriile de credit ale clienţilor săi biroului istoriilor de credit şi respectiv să recepţioneze rapoarte despre istoria creditară a potenţialilor solicitanţi de împrumuturi. Asta va disciplina şi persoanele care sunt debitori ai băncilor comerciale, având o istorie creditară pozitivă ei vor avea un acces mai rapid la sursele de împrumut”, a declarat Elena Pui, membră a Consiliului de administraţie al CNPF.

Biroul de credit din Chişinău lucrează cu soluţia SIVABON de la SIVECO România.

”Marele avantaj al sistemului SIVABON ce stă la baza funcţionării acestei instituţii deosebit de importante pentru Republica Moldova este acela că ajută la construirea de relaţii financiare cu grad redus de risc pentru participanţi (instituţii financiar-bancare şi non-bancare) şi, indirect, pentru întregul sistem financiar moldovenesc. Fiecare participant contribuie la construirea şi menţinerea unei baze de date de amploare conţinând date de cea mai bună calitate“, a declarat anterior Cristian Aciubotăriţei, Head of Unit Key Public Account în cadrul SIVECO România.

Biroul de credit este lansat într-o perioadă mai dificilă pentru piaţa creditelor. În anul 2009 ponderea creditelor neperformante în totalul creditelor a crescut cu 10.4 puncte şi a urcat până la 16.3%. Este o perioadă în care se impun măsuri de prudenţă.

„Biroul de Credit vine să acorde sistemului financiar un instrument destul de eficient în administrarea riscurilor. Acest instrument este destul de solicitat în timpul crizei”, a declarat pentru ECONOMIST Silviu Foca, directorul Biroului de credit. El a adăugat că după publicarea deciziei CNPF în „Monitorul Oficial” şi primirea licenţei va urma o perioadă de testare.