In Chisinau a inceput sa activeze Biroul de Credit

Publicat: 19.04.2011  |  Sursa: allmoldova.com

Autor: All Moldova

 

Prezentarea oficială a Biroului de Credit a avut loc marţi.

Dupa cum a anuntat Directorul intreprinderii mixte Biroul de credit, Silviu Foca, acest Birou a fost înfiinţat de către 14 bănci din Moldova şi două societăţi de leasing (Raiffeisen Leasing şi Total Leasing), capitalul social al companiei a constituit 13,8 mil.lei. În conformitate cu legea, Biroul de Credit va acorda servicii de formare, prelucrare şi păstrare a istoriilor de credit, precum şi de prezentare a rapoartelor de credit şi de prestare a serviciilor aferente.

În prezent, actorii Biroului de Credit sunt aproximativ 50 mii persoane fizica si juridice, iar baza de date in regim on-line este disponibila pentru toate societăţile-fondatoare ale biroului. Silviu Foca a mentionat că baza de date nu acoperă toti subiectii istoriilor de credit. "Formarea baze de date a Biroului de credit, în conformitate cu legislaţia în vigoare, se efectueaza doar cu acordul scris al subiectilor istoriilor de credit" – a spus el, menţionând că Biroul intentioneaza sa atraga si mai multi subiecti ai istoriilor de credit, precum şi clientii participanţi în domeniul financiar-bancar şi sectorul non-bancar pentru extinderea informatiei Biroului.

Vice-preşedintele CNPF Aurica Doina a salutat lansarea Biroului, mentionind că in dezvoltarea acestui instrument de administrare a riscurilor sunt interesae atit instituţiile financiare, cit şi consumatorii serviciilor financiare. "Munca Biroului de Creditare va simplifica obţinerea şi acordarea de credite, va reduce riscul de pierderi a instituţiilor financiare, precum şi disciplineaza debitorii", – a mentionat Aurica Doina. Preşedintele Băncii Naţionale Dorin Dragutanu a mentionat că începutul activitatii Biroului va permite băncilor şi altor instituţii financiare sa reduca riscurile aparitiei împrumuturilor nerentabile şi pierderilor la acestea. Potrivit lui, în prezent ponderea creditelor nerentabile în sistemul bancar din Moldova este de aproximativ 10% (2,7 mlrd.lei). El a subliniat, de asemenea, că existenţa Biroului de credit în Moldova înseamnă trecerea la un nou nivel de dezvoltare a pieţei financiare şi faciliteaza imbunatatirea culturii consumatorilor de servicii financiare.